måndag 13 september 2010

Bröd tips! Bröd i långpanna med havregryn

Bröd i långpanna
Receptet kommer från Matklubben.se  http://www.matklubben.se/recept/broed_i_laangpanna_58548.html

Ingredienser
3 dl havregryn (gärna fiber)
3 dl rågflingor
1 dl vetekli eller havrekli
50 g smör eller margarin
6 dl kokande vatten
50 g jäst
2 dl vatten
1 msk salt
½ dl sirap
ca 12 dl bakvetemjöl special, rågsikt eller lantbrödsmjöl

Gör så här
Mät upp grynen, kli och smör i en bakbunke. Koka upp vattnet och häll det över blandningen. Rör om och låt svalna tills det är fingervarmt. Ca 30 minuter.

Smula ner jäst i en annan bunke. Värm vattnet (2 dl) och häll det över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Häll i salt och sirap. Tillsätt den avsvalnade grynblandningen och sedan mjölet lite i taget. Beroende på mjölsort och hur man mäter kan mängden behöva regleras. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta upp degen och knåda den smidig.

Smörj en långpanna. Kavla ut degen lika stor som pannan och lägg i den. Skär rutor med en vass kniv, gärna insmord med lite olja för att det ska vara enklare att skära.

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Grädda brödet i 225 grader varm ugn i ca 15- 20 minuter. Lägg över på galler och låt svalna under duk.

Tips: Jag brukar baka brödet i en mindre långpanna, för att få brödet högre. Den jag har är 35x 25 cm. Om man inte har rågflingor går det bra att bara ta havregryn!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar