Bröd i långpanna
Receptet kommer från Matklubben.se http://www.matklubben.se/recept/broed_i_laangpanna_58548.html
Ingredienser
3 dl havregryn (gärna fiber)
3 dl rågflingor
1 dl vetekli eller havrekli
50 g smör eller margarin
6 dl kokande vatten
50 g jäst
2 dl vatten
1 msk salt
½ dl sirap
ca 12 dl bakvetemjöl special, rågsikt eller lantbrödsmjöl
Gör så här
Mät upp grynen, kli och smör i en bakbunke. Koka upp vattnet och häll det över blandningen. Rör om och låt svalna tills det är fingervarmt. Ca 30 minuter.
Smula ner jäst i en annan bunke. Värm vattnet (2 dl) och häll det över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Häll i salt och sirap. Tillsätt den avsvalnade grynblandningen och sedan mjölet lite i taget. Beroende på mjölsort och hur man mäter kan mängden behöva regleras. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Ta upp degen och knåda den smidig.
Smörj en långpanna. Kavla ut degen lika stor som pannan och lägg i den. Skär rutor med en vass kniv, gärna insmord med lite olja för att det ska vara enklare att skära.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Grädda brödet i 225 grader varm ugn i ca 15- 20 minuter. Lägg över på galler och låt svalna under duk.
Tips: Jag brukar baka brödet i en mindre långpanna, för att få brödet högre. Den jag har är 35x 25 cm. Om man inte har rågflingor går det bra att bara ta havregryn!
måndag 13 september 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar